Despre MIFNE

 

Centrul Mifne (”Punct de cotitură”, în limba ebraică) este o instituție nonprofit, înființată în Israel în anul 1987 de către Dr. Hanna Alonim, fiind specializat în diagnosticul timpuriu al autismului și oferă un program de intervenție timpurie copiilor sub vârsta de 2 ani, diagnosticați cu tulburare din spectrul autist. Este prima și singura instituție de acest gen din lume care tratează autismul în copilăria timpurie, incluzând întreaga familie, oferind acest serviciu în întreaga lume.

 

Fondator și Director, Dr. Hanna Alonim (Ph.D în Sănătate Mentală) este clinician și cercetător, expert în Tulburările de Dezvoltare ale Copilăriei Timpurii din Spectrul Autist. Ea a dezvoltat ESPASI (Scala Semnelor Timpurii ale Pre-Autismului pentru Copii, 2005) și a înființat, în pionierat, Unitatea de Diagnostic pentru Copii la Centrul Medical Sourasky din Tel Aviv. Alonim este conducătoarea Școlii Mifne pentru terapeuți, Universitatea Bar Ilan. A publicat lucrări și a avut prezentări ale Conceptului Famililei și Abordării Depistării Timpurii la conferințe internaționale din întreaga lume. Alonim este membru al Comitetului Helsinki pentru Cercetare Medicală la Centrul Medical Ziv.

 

Studiile și descoperirile de la Centrul Mifne au arătat că intervenția timpurie în primii doi ani de viață poate redirecționa dezvoltarea copilului și poate evita escaladarea simptomelor autiste. Studiile ulterioare au arătat că 83.0% dintre copiii tratați la Centrul Mifne funcționează în școlile de masă. Astfel, depistarea timpurie poate reduce prevalența autismului în întreaga lume!

 

Abordarea Mifne este derivată din teoria atașamentului, care pune accentul pe importanța conectării umane. Scopul tratamentului este să ajute copilul să-și dezvolte un simț al sinelui, capacitatea de a avea încredere și motivația de a comunica.

 

Metoda se concentrează pe întregul spectru de componente ale dezvoltării copilului: aspectele fizice, senzoriale, motorii, emoționale, cognitive prin utilizarea Terapiei prin Joc Reciproc, o metodă implementată la Centrul Mifne pentru a motiva și a oferi un impuls îmbunătățirii abilităților copilului de a interacționa și a comunica cu mediul, din curiozitate și plăcere.

Mai multe informații despre Mifne puteți găsi urmând această adresă.

 

Programul de tratament

Programul se adresează nevoilor particulare ale fiecărei familii; principiile după care programul se ghidează se bazează pe munca cu familia pe două căi simultane: cu copilul și cu familia.

Familia ia parte activă în terapia intensivă pe o perioadă de 3 săptămâni, 7 zile pe săptămână, 8-10 ore pe zi, la centrul de terapie din Rosh-Pinna, în Galileea, zona de nord a Israelului. Abordarea terapeutică este holistică și combină aspect medicale, biologic-mentale, socio-psihologice și de mediu. Părinții sunt implicați în totalitate și antrenați cu privire la procesele terapeutice ale copiilor lor, cu scopul de a le susține și implementa în viața de zi cu zi. 

 

Cadrul terapeutic

Cadrul terapeutic cuprinde trei stadii:

1. Terapia intensivă a sistemului famililal pentru trei săptămâni la Centrul Mifne

2. Îngrijire ulterioară prin terapie la domiciliul familiei, sub supervizare

3. Integrarea copilului în grădinița de masă cu însoțire

 

Personalul clinic

Personalul terapeutic include experți din ariile medicinei, psihologiei, psihoterapiei, terapiei de familie și dezvoltarea copilului, experți care au fost antrenați special pentru a aplica metoda Mifne.

 

ECHIPA MIFNE (echipa clinică ce va susține conferința Mifne la Iași) 

  • - Dr. Hanna A. Alonim - Fondator și Director al Centrului Mifne;

 

  • - Einat Kadosh - Psihoterapeut și supervizor;

 

  • - Giora Schayngesicht - Terapeut și supervizor;

 

  • - Anat Ben-Ari - Terapeut;

 

  • - Veronika Jakubson - Terapeut;

 

  • - Dr. Danny Tayar - Terapeut de familie

 

 

Evenimentul va fi tradus in limba română de cei trei translatori ai noștri : Ioana HanganBogdan CiofoaiaSilvia Salgau-Anitei.

 

CUI SE ADRESEAZĂ CONFERINȚA?

Sunt invitați să participe cu precădere: medici pediatri, medici neuropsihiatri, medici de familie, specialiști ce activează în domeniul autismului, psihologi clinicieni, psihoterapeuți, logopezi, psihopedagogi speciali, psihologi școlari, asistenți sociali, personalul specializat din creșele de copii, educatori și părinți cu copii sub vârsta de 2 ani, reprezentanți ai ONG-urilor ,studenți etc.

 

 

WORKSHOPURI

 

MENTIUNE! Workshop-urile vor fi aceleași pentru cele 2 zile de conferință. Fiecare participant se poate înscrie maxim la două workshop-uri din cele trei propuse.

De exemplu, dacă în data de 2 iulie optați pentru workshop-ul ”Terapii de familie”, în data de 3 iulie puteți alege unul din cele 2 workshop-uri rămase: „Arta feed-back-ului” sau „Terapia prin joc reciproc”. 

* Workshop 1: O familie este o unitate independentă, supusă unor procese interne dinamice prin intermediul fiecăreia dintre componentele sale și prin suma interacțiunii dintre acestea. Vom urmări modelul Mifne de întărire a părinților prin a-i învăța cum să-și pună singuri întrebări la fiecare pas și prin a-i ajuta să-și găsească răspunsuri la propriile dileme.

** Workshop 2: Sesiunea de Terapie prin Joc Reciproc (RTP) va include explicații și relatări din experiența directă a activităților în diferite arii ale terapiei prin joc (de la abilități motorii și senzoriale până la jocul simbolic) și felul în care aceste activități pot evolua în relație cu stadiul de dezvoltare a copilului.

*** Workshop 3: Feedback-ul se oferă părinților și terapeuților la finalul unei sesiuni de terapie cu copilul aflat în tratament. Îl ajută pe adult să analizeze modul în care se poartă cu copilul, să identifice modele de interacțiune și comunicare și să înțeleagă cum își poate îmbunătăți abilitățile.

 

Conferința va fi CREDITATĂ de Colegiul Psihologilor din Romania.

 

 

LOCUL DE DESFĂȘURARE A CONFERINȚEI

     • Aula Magna, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, Iași
     •  

       

      From Address:
       

       

       

      ÎNSCRIERI

      Înscrierile se fac pe pagina noastra de inscrieri

      În momentul înscrierii vă rugăm să menționați și codul RUP pentru profesioniștii cu certificate de libera practică.

      Alte detalii puteți obține sunând la numărul de telefon 0742.700.962 (Persoana de contact : Sînziana Burcea).